bg       en

Начало    Предстоящи събития    Новини    Контакти 


Култура


   Троян съхранява и развива вековните културни традиции, обърнати към хората, техните творчески стремежи и достижения.
  Най-важните културни паметници в общината са: третият по големина манастир в България - Троянският, основан през 16 век, зографисан от видния представител на Самоковската школа Захарий Зограф; църквата “Св.Петка-Параскева” в Троян, построена през 1835г.; църквата “Св.Николай Летни” в с. Гумощник, с дърворезбите си на новоселски майстори - резбари.


МУЗЕЙ НА НАРОДНИТЕ ЗАНАЯТИ И ПРИЛОЖНИ ИЗКУСТВА

виж повече


  През 1968г. в Троян е открита експозицията на единствения по рода си в страната МУЗЕЙ НА НАРОДНИТЕ ЗАНАЯТИ И ПРИЛОЖНИ ИЗКУСТВА, която представя една малка част от богатите колекции от старо и съвременно народно изкуство.музей
  Музеят осъществява съхранителска, изследователска и популяризаторска дейност, както в областта на занаятите и традициите, така и в краевата история.
повече за Общината

НАЦИОНАЛНА ИЗЛОЖБА НА НАРОДНИТЕ ХУДОЖЕСТВЕНИ ЗАНАЯТИ

виж повече


  Намира се на 10 км. от Троян - в с. Орешак. Това е единственото място, където майстори от цялата страна показват своите произведения.
  Изложението е построено на площ 50 дка., разполага с 9 изложбени зали с обща изложбена площ 4500кв.м. и многофункционална конферентна зала.
изложба   Основната цел на изложението е да представя тази самобитна страна на българския художествен гений- народните художествени занаяти, а също и да стимулира тяхното развитие.Това се осъществява чрез международни, национални, авторски и други изложби, с участие на майстори от цялата страна и чужбина.
  Изложението работи целогодишно, без почивен ден. В една от изложбените зали е организиран богат базар с предмети, изработени от български и чуждестранни майстори.


ПРИРОДОНАУЧЕН МУЗЕЙ - Черни Осъм

виж повече


  Природонаучният музей в с. Черни Осъм, една от привлекателните атракции за гостите на региона, се ражда от една сбирка препарирани животни, онагледяваща уроците по биология в селското училище и прочула се в цялата страна.
музей   Сбирката е дело на ентусиазма, знанията и многогодишния труд / от 1956г. насам / на местния учител Илия Христов.
  В залите на Музея са показани над 700 експоната. Тук могат да се видят представители на всички животински видове, обитаващи Средна Стара планина.
  В залата за атракции, с движение на животни, гласове на зверове и птици, е пресъздаден чудния свят на природата. Музеят е експериментална база за часовете по естествени науки на много училища от страната.


НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ “НАУКА”

читалище

  Повече от век най-старата културна институция в града - фолклорНАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ “НАУКА” е притегателен център за самородния талант на троянци. И днес, със своите утвърдени и развиващи се форми на дейност, читалището е средище на интензивен културен живот. Тук успешно работят любителски театър, женски хор, вокална група “Усмивка”, фолклорен ансамбъл “Здравец”, школа за детски фолклорни танци, Дружеството на троянските писатели, което има добра издателска дейност.
  Читалищната библиотека е с над 120 хиляди тома. Тя притежава уникален краеведски фонд и добре поддържана краеведска картотека.
  В много от селата на Троянска община именно читалищата са мястото, където хората намират онази отмора и емоционален заряд, които се получават единствено от книгите, песните, танците - в библиотеките, в съставите за автентичен фолклор, в любителските театрални постановки.


ГАЛЕРИЯ “СЕРЯКОВА КЪЩА”

виж повече


галерия

  Градската художествена галерия е разположена в къщата на Ботевия четник Георги Серяков.
  Обявена е за паметник на културата.
  В изложбените зали на галерия “СЕРЯКОВАТА КЪЩА” се представят творбите на многобройните троянски художници.


ОБЩИНСКИЯТ МЛАДЕЖКИ ДУХОВ ОРКЕСТЪР С МАЖОРЕТКИ

мажоретки
  Популярност в града, страната, а също и зад граница има ОБЩИНСКИЯТ МЛАДЕЖКИ ДУХОВ ОРКЕСТЪР С МАЖОРЕТКИ, създаден през 1980г. Многобройни са неговите участия на фестивали в Чехия, Северна Ирландия, Русия, Франция и Италия, а на конкурсите за младежки духови оркестри печели награди: първо място в Германия и второ- в Испания. Оркестърът е носител на републикански отличия и на званието “Представителен”.
  С голям интерес се посрещат изявите на клуба за спортни танци “АРЛЕКИН”.


оркестър

МЕДИИ

  През 1892г. се полагат основите на печатарското дело в града.
  Троянският периодичен печат представял обществената мисъл с всичките нейни посоки, пътища и особености. Неговият летопис започва с в. ”Балканска струя” през 1904г.
  От 1967г. до днес в града излиза в. “Троянски глас”, а от 2002г. - в.”Троян 21”.
  Тази година КТ ”Спринт - Троян” отбелязва 5-ия си рожден ден. През 1998г. плевенският кабелен оператор “Скайнет” официално стъпва в нашия град и заявява намеренията си да провежда мащабна инвестиционна политика.

stomna
    Всички права запазени © 2007 Община Троян - Туризъм. Дизайн РеМарк.